Vieglāk audzējamas garšvielas

garšvielasNekas labāk nepiedod garšu un to īpašo odziņu ēdieniem kā pašu audzētas un svaigas garšvielas un garšaugi. Bet dažreiz šos garšaugus ir visai sarežģīti izaudzēt, tāpēc šeit būs neliels sarakstiņš ar 6 visvieglāk izaudzējamiem garšaugiem, kuri taviem ēdieniem piešķirs to īpašo svaiguma piegaršu.

1. Pirmais no šādiem viegli audzējamiem garšaugiem ir baziliks. Šis ir viengadīgs augs, kuram augšanas procesā ir nepieciešama saules gaisma, tādēļ, kad to iestādi, noteikti novieto to uz palodzes vai citā vietā, kur tam klāt tiks siltie saules stari. Bazilikam ir arī nepieciešams smērā daudz ūdens, tādēļ neaizmirsti to aplaistīt. Baziliku tu viegli varēsi izaudzēt kā no sēklām, tā stādiņiem. Tad, kad bazilika augam ir izaugušas vismaz 6 lapas, ieteicams ir nogriezt divas augšējās, lai augs augtu kuplāks un veselīgāks. Baziliku var lietot gatavojot zupas, picas, kā arī dažādas mērces, jo tas lieliski sader kopā ar dažādiem ēdieniem.

2. Arī oregano ir garšaugs, kuru ir ļoti viegli audzēt un aprūpēt. Oregano ir ilggadīgs augs, tādēļ to var audzēt vairākus gadus no vietas un tas var izaugt samērā liels. Šo augu gan labāk ir audzēt no stādiņiem, ne sēklām. Oregano pieprasa nedaudz specializētāku augšanas zemi – pusi uz pusi zemi un kaktusa smiltis, taču visādi citādi šo augu ir ļoti viegli audzēt, jo tas nepieprasa biežu laistīšanu, jo tas pārāk nemīl mitrumu. Līdzīgi kā baziliku, oregano lietošanai ir ieteicams nokniebt no auga pašas augšas, kas līdz ar tava ēdiena garšas uzlabošanu, veicinās arī auga augšanu platumā. Oregano visizplatītākā lietošana ir dažādiem itāļu ēdieniem, piemēram, picām un makaronu ēdieniem.

3. Trešais viegli audzējamais garšaugs ir rozmarīns. Arī šis ir daudzgadīgs augs, kurš augs vismaz divus līdz trīs gadus, taču, lai visus šos trīs gadus tas augtu veselīgs un stiprs tam ir nepieciešama daudz saules gaisma, laba gaisa cirkulācija, kā arī laba laistīšana. Rozmarīnu ieteicams arī ir audzēt no stādiem, ne sēklām, jo no sēklām to ir samērā sarežģīti izaudzēt stipru, taču, ja tiks iestādīts stādiņš, tad nevajadzētu rasties nekādām problēmām. Un līdzīgi kā ar abiem iepriekšējiem augiem, arī rozmarīnu vajadzētu kniebt no tā augšas, gala, lai tas augtu nevis garumā, bet platumā un kuplumā. Tas lieliski iet kopā ar vistas, laša un tunča ēdieniem.

4. Pētersīli arī var ierindot šajā viegli audzējamo garšaugu sarakstā, jo to ir ne tikai viegli audzēt, bet arī viegli kopt. Pētersīlis aug divas sezonas, tādēļ tev būs jāstāda jauni pētersīļi tikai ik pa diviem gadiem. Runājot par stādīšanu, šo augu var izaudzēt gan no sēklām, gan stādiņiem, bet protams, no stādiņiem būs nedaudz ātrāk un efektīvāk. Pētersīļi mīl karstumi, tādēļ novieto tos tiešā saules gaismā, lai iegūtu labākos rezultātus. Atšķirībā no iepriekšējiem augiem, pētersīļus vajadzētu kniebt tieši no auga apakšas, lai to vietā augtu jaunas. Pētersīlis lieliski iederas zupās, sautējumos, kā arī dažādās mērcēs.

5. Arī timiāns ir iekļuvis šajā sarakstā, jo tas lieliski iztur dažādus apstākļus un tam nevajag nekādus papildu vitamīnus augšanai, taču īpaši tam patīk tieši sausums, tādēļ novieto timiānu vietā, kur ir sauss, un tev vajadzētu izdoties izaudzēt kuplu un garšīgu timiānu. Šo augu ir ieteicams audzēt arī no stādiem, jo atkal tas būs daudz ātrāk, kā arī nedaudz vieglāk. Timiānu arī ir ieteicams kniebt no augšpuses, lai tas plestos kuplumā ne garumā. Un timiāns lieliski iet kopā ar dažādiem salātiem un marinādēm.

6. Un visbeidzot salvija. šis augs ir ļoti elastīgs, tādēļ to droši var audzēt pat pilnīgi iesācēji. Vienīgais nosacījums, ko gan vajadzētu ievērot audzējot salviju, ir iegādāties labu zemi audzēšanai, kurā iestādīt salvijas stādiņu, lai tas var plaukt un zaļot. Salviju lietošanai arī ievāc, nogriežot tikai augšējās lapas, jo arī salvija ir augs, kuram vajadzētu ļaut plesties platumā, ne garumā. Bet gatavošanā vislabāk salvija sader ar jēra un cūkas gaļu, kā arī tā piedod lielisku garšu dārzeņiem.