Veselīgākie garšaugi

salvijaMūsdienās ir sastopamas tūkstošiem dažādas garšvielas un garšaugi, kurus tu vari pievienot saviem ēdieniem, lai uzlabotu to garšu, krāsu vai uzturvērtību. Taču daži no šiem garšaugiem ir īpaši labi tavai veselībai un uzturam, tāpēc šeit būs neliels TOP 8 labāko un veselīgāko garšaugu sarakstiņš.

1. Salvija

Salvija ir augs, kurš var ne tikai uzlabot tavu atmiņu, bet arī palīdzēt gadījumā, ja tu esi saaukstējies, jo zinātnieki ir pierādījuši, ka salvija satur vielas, kas palīdz remdēt sāpes un ārstē, kā arī satur komponentus, kuri par var palīdzēt agrīnas Alcheimera slimības simptomu ārstēšanā, kā arī vispārīgi uzlabo atmiņu un pat garastāvokli. Salvija ļoti labi iet kopā ar ķirbju, ēdieniem, timiānu, rozmarīnu un valriekstiem.

2. Rozmarīns

Rozmarīns ir smaržīgs un garšīgs augs, kurš patiesībā var uzlabot ne tikai tavas koncentrēšanās spējas, bet arī ievērojami uzlabot tavu atmiņu un uzmanību. Kā arī zinātnieki ir izpētījuši, ka rozmarīns arī satur sastāvdaļās, kuras spēj cīnīties ar vēzi izraisošām baktērijām. Tās ideāli iet kopā ar kartupeļiem, citrusaugļiem, ķiplokiem, sīpoliem un arī medu.

3. Kurkuma

Arī eksotiskais indiešu augs ar nokaukumu kurkuma ir iekļuvis šajā sarakstā, jo tas var būtiski paātrināt brūču dzīšanas ātrumu, kā arī palīdzēt saaukstēšanās un citu ar elpošanas sistēmu saistītu saslimšanas problēmu gadījumā. Un pat kurkuma var palīdzēt cīnīties ar audzējiem, kā arī atvieglot artrīta un citu ievainojumu sāpes. Kurkuma lieliski sader kopā ar ķiplokiem, citrusa augiem kā arī, protams, kariju.

4. Čili pipari

Aso ēdienu cienītāji noteikti ir pazīstami ar čili pipariem, taču šie nelielie, bet asie augi arī satur vielas, kas ievērojami uzlabo metabolismu, kā arī uzlabo vēdera darbību. Bet, ja tev ir ļoti karsti vai tu dzīvo karstā klimatā, tad čili pipari ļoti veiksmīgi un efektīvi iedarbina ķermeņa atvēsināšanas mehānismus, kā rezultātā tev vairs nebūs tik karsti. Čili pipari lieliski iet kopā ar pupiņām, liellopu gaļu, kā arī šokolādi.

5. Ingvers

Ingvers tautā ir pazīstams kā augs, kas labi noder pret saaukstēšanos, taču patiesībā tas ir ideāls arī vēdersāpju ārstēšanai un pat artrīta sāpju ārstēšanai, jo tas satur vielas, kas novērš ieausumus, kā arī efektīvi cīnās ar sāpēm, bet daži zinātnieki pat saka, ka ingvera sastāvā ir komponenti, kur var cīnīties arī pret vēzi. Ingveru droši var izmantot gatavojot ēdienus ar sojas mērci, čili pipariem un ķiplokiem.

6. Kanēlis

Ap Ziemassvētku laiku kanēlis kļūst par cilvēku vienu no iecienītākajām un iemīļotākajām smaržām un garšām, taču patiesībā tas satur arī vielas, kas ievērojami var stabilizēt cilvēku cukura līmeni asinīs, kā arī uzlabot apetīti – nevelti kanēļmaizītes ir tik ļoti gardas un nekas nepietiek ar tikai vienu. Kanēli var pievienot krustnagliņām, muskatriekstiem, šokolādei, kā arī augļiem un riekstiem.

7. Safrāns

Safrāns ir vēl viens eksotiskāks garšaugs, kurš tradicionāli tika izmantots Persijas medicīnā, jo tā sastāvā ir vielas, kas palīdz efektīvi uzlabot omu un cīnīties ar depresiju, kā arī sievietēm palīdz cīnīties par pirms menstruālo sindromu, tādēļ īpaši ieteicams to lietot ir tieši sievietēm. To var pievienot jebkuram rīsu, tomātu, ķiploku vai sīpolu ēdienam.

8. Pētersīlis

Un visbeidzot arī pētersīļu sastāvā ir dažādas vielas, kuras var palīdzēt cīnīties pret vēžu šūnām. Zinātnieki ir pārbaudījuši, ka īpaši efektīvs tas ir cīņā pret krūts vēzi, tādēļ arī šo augu ieteicams ikdienā lietot ir īpaši sievietēm. Tas lieliski saderēs kopā ar citronu, piparmētrām, ķiploku, zivs un liellopu gaļas ēdieniem, kā arī iederēsies jebkuros salātos.