Karijs

karijsKarijs ir viena no vispopulārākajām garšvielām, kuru cilvēki izmanto, lai bagātinātu savus ēdienus ar garšu un smaržu. Taču kas patiesībā ir karijs, un kā tas rodas? Par to un citām tā īpašībām es jums pastāstīšu šajā rakstā.

Vārdu karijs patiesībā var attiecināt uz vismaz trijām dažādām lietām – kariju kā garšvielu, kariju kā garšvielu maisījumu, kuru arī dēvē par karija pulveri vai kariju kā ēdienu ar nosaukumu karijs, kurš ir populārs daudzās kultūrās un kura viena no galvenajām sastāvdaļām ir karijs.

Pats vārds karijs ir cēlies no vārda “Kari”, kurš nāk no Tamil valodas, kura ir sastopama Indijā. Tāpēc uzskata, ka karijs ir cēlies tieši no Indijas. Taču kariju arī  jau 14. gadsimtā izmantoja angļu pavāri, kas lielā mērā bija pateicoties Kristoferam Kolumbam, kurš iepazīstināja eiropiešus ar vairākām austrumu valstu garšvielām, bez kurām mēs mūsdienās nevaram vairs iedomāties savus ēdienus.

Karija pūderis izceļas ar savu brīnišķīgos zeltaini dzelteno krāsu, taču arī tā garša ir izcila, jo tas sastāv no vairākām kopā savienotām austrumu un Āzijas valstu garšvielām – koriandra, ķimenēm, kurkumas, ingvera, krustnagliņām, lauru lapām, baltajiem pipariem un sarkanajiem pipariem.

Interesanti, ka Indijā ir arī sastopams karija augs, kura lapas smaržo un garšo pēc karija, kas padara šo karija pagatavošanu daudz vienkāršāku, taču savienojot iepriekš minētās sastāvdaļas arī var pagatavot tik pat ideālu karija pulveri.

Tā kā karijs sastāv no vairākām dažādām garšvielām, tas arī ir ļoti  labs tavam organismam. Kurkuma, ķimenes un koriandrs satur vielas, kas dabiski palīdz tavam organismam atbrīvoties no liekajiem toksīniem, kā arī satur vielas kas palīdz cīnīties ar iekaisumiem. Taču viena sliktā karija īpašība ir, ka tas var saturēt taukus un nātriju, kas nav pārāk labs tavam organismam, bet viss ir galu galā atkarīgs no tā, kā tieši tu pagatavo sariju, jo ja galvenās trīs sastāvdaļas – kurkuma, ķimenes un koriandrs – ir balansētā daudzumā, tad tev nav jāuztraucas par karija sliktajām īpašībām.  Runājot par karija pulvera uzturvērtību, 6 g karija pulverīša satur apmēram 20 kalorijas, kas nemaz nav daudz, ņemot vērā, ka ar šo daudzumu bieži pietiek vesela ēdiena bagātināšanai ar karija karšu.

Kariju, kā jau iepriekš minēju, izmanto ēdienu pagatavošanā. Tas lieliski iet kopā ar rīsiem, vistas gaļu, jēra gaļu, zivīm un daudziem citiem ēdieniem. Tādēļ, ja tu vēlies papildināt savus ēdienus ar nedaudz asu garšu un brīnišķīgi zeltainu krāsu, noteikti iesaku pamēģināt pievienot kariju savam nākamajam ēdienam.