Garšvielas, kas tās ir?

garšvielasMēs ikviens ikdienā lietojam kaut kāda veida garšvielas vienalga vai tās ir vienkārši sāls un pipari, vai dažādas sarežģītas kādas valsts virtuvei specifiskas garšvielas, kuras sastāv no daudz un dažādām sastāvdaļām.

Garšvielas pēc definīcijas ir kaltētas sēklas, augļi, saknes, miziņas vai dārzeņi, kuri ir saberzti pulverīšos un tos izmanto, lai piedotu garšu ēdieniem, kā arī lai piešķirtu konkrētu krāsu ēdieniem, vai vienkārši papildinātu to dzīves ilgumu, kā arī konservēšanai. Dažreiz garšvielas pat izmanto, lai nomāktu konkrēta ēdiena vienu garšas niansi un aizstātu to ar citu.

Garšvielas klasificē kā augus.

Garšvielas biežāk tiek izmantotas siltāka klimata valstu ēdienkartē, iespējams, tāpēc, ka garšvielām piemīt noteiktas antibakteriālas īpašības un  šajās valstīs, kur gandrīz visu laiku ir karsts, šīs īpašības ir ļoti noderīgas un vērtīgas. Siltāko klimatu valstīs garšvielas īpaši izmanto gaļas ēdieniem un citiem ēdieniem, kuri ātri var sabojāties.

Taču bez garšas piešķiršanas ēdieniem un dažreiz arī dzērieniem, garšvielas var kalpot arī kā medicīna, piemēram, ķiploku ir ieteicams ēst, kad esi saaukstējies, kā arī tās bieži tiek izmantotas reliģiskos rituālos, kosmētikas produktu un smaržu ražošanā.

Pats vārds garšviela, jeb angliski “Spice” ir cēlies no Vecās Franču valodas.

Garšvielu vēsture datējas pat līdz 2000. gadam pirms mūsu ēras, kad tās jau tad bija izplatītas Āzijas valstīt un Tuvajos Austrumos. Kad tur ieradās pirmie ceļotāji no Rietumu zemēm, tie pamanīja visas šīs bagātīgās un garšīgās garšvielas un aizsāka garšvielu tirdzniecības ceļus, jo tās kļuva pieprasītas arī Rietumu zemēs.

Vēlāk ap 1000. gadu pirms mūsu ēras garšvielas sāka izmantot arī medicīnā, lai gan tajā pašā laikā vairums cilvēku tās skaitīja ar maģiju, burvestībām vai reliģiju, nevis medicīnu.

Vēlāk jau Viduslaikos garšvielas bija viena no dārgākajām un vērtīgākajām, kā arī pieprasītākajām precēm Eiropā, jo tajā laikā uzskatīja, ka garšvielas ir ideālā ēdiena sastāvdaļa, kā arī ticēja, ka ja ēdienam ikdienas pievienos garšvielas, tad cilvēks būs veselīgs.

Viens no iemesliem, kādēļ ceļotāji devās meklēt ātrākus jūras ceļus, bija tieši garšvielu tirgošana, jo tie vēlējās rast ātrāku un efektīvāku veidu, kā pārvadāt garšvielas no to augšanas zemēm uz Eiropu. Pateicoties tam tika atklāta Ameriku un citas zemes, kuras Eiropieši domāja, ka neeksistē. Un atklājot Ameriku pasaule tika iepazīstināta ne tikai ar jaunu zemi, bet arī jaunām garšvielām, bez kurām mūsdienās mēs vairs nevaram iedomāties savu dzīvi.

Garšvielas klasificē trīs pamata kategorijās:

  • kulinārijas augi un garšvielas – šajā kategorijā praktiski ietilpst visas kulinārijā izmantotās garšvielas;
  • botānikas bāze – šajā kategorijā ietilpst tādas garšvielas kā kaltēti augļi, sēklas, dažādas saknes un citas garšvielas, populārākās no tām varētu būt kanēlis un melnie pipari;
  • parastie garšvielu maisījumi – šeit ietilpst dažādi garšvielu maisījumi no dažādām valstīm.