Garšviela “Vegeta”

vegetaŠajā skrejošajā laikmetā mēs bieži vien esam ļoti aizņemti, bet mums visiem vairāk vai mazāk sanāk gatavot ēst. Vieni gatavo īstus mākslas šedevrus, bet citi samierinās ar vienkāršu ēdienu gatavošanu. Izmantojam dažādus produktus, piedevas un garšvielas. Šoreiz runa būs tieši par garšvielām. Lai atvieglotu maltītes pagatavošanu mēs veikalos bieži vien izvēlamies jau gatavus garšvielu maisījumus. Viena no visiecienītākajām garšvielām ir “Vegeta”. Tā ir unikāla aromātisku zālīšu un kaltētu dārzeņu kombinācija, kuru daudzi no mums pazīst jau kopš bērnības.
“Vegeta ” ir dzimusi Horvātijā.Tā ir universāla piedeva dažādiem ēdieniem. Tās radītājs un ražotājs ir Horvātijas koncerns “Podravka”. “Vegeta” sastāv no vairāku veidu garšvielām, kaltēti dārzeņiem, aromātiskām zālītēm un garšas pastiprinātājiem. “Vegetas” pielietojums ir universāls, to var lietot ļoti daudzos ēdienos. Nekļūdīšos, ja teikšu, ka tas ir viens no populārākajiem Horvātijā ražotajiem produktiem un to ir iecienījušas daudzas saimnieces vairāk nekā 40 pasaules valstīs.

“Vegetu” radīja “Podravkas” laboratorijā 1958. gadā. Darbu vadīja Zlata Bartla. Nacionālā leģenda vēsta, ka tās oriģinālā recepte netiek nevienam izpausta un tiek glabāta slepenos seifos. Ir izveidotas daudz un dažādas ēdienu piedevas, bet nevienam nav izdevies pārspēt slaveno “Vegetu”. Dienvidslāvijas tirgū “Vegeta” parādījās 1959. gadā, bet no 1967. gada to sāka eksportēt uz Ungāriju un bijušo Padomju Savienību. No 2006. gada “Vegeta” tiek ražota vairākos variantos.

Nemainīgās “Vegetas” sastāvdaļas joprojām ir:

  • Vārāmā sāls,
  • kaltēti dārzeņi (burkāni, pasternaks, sīpoli, selerijas, pētersīļi),
  • garšas pastiprinātāji un aromatizētāji (nātrija glutomāts, nātrija inozināts, cukurs, garšvielas,
  • kukurūzas ciete,
  • krāsvielas (riboflavīns).

“Vegetu” ir iecienījušas ne tikai mājsaimnieces, to plaši izmanto arī restorānu, kafejnīcu un citu ēstuvju pavāri. Tā dod iespēju eksperimentēt ar ēdiena garšu, piešķirt tam jaunas, vēl nebijušas nianses.

“Vegetas” lietošana ir ļoti vienkārša – to pievieno ēdienam piecas minūtes pirms gatavošanas beigām. Piemēram, zupām, mērcēm, dārzeņiem, rīsiem u. c. Pirms gatavošanas “Vegetu” var pievienot gaļai, produktiem, kurus ir paredzēts grilēt: zivīm, vistai, gaļai, dārzeņiem. To var pievienot arī cepot un marinējot.

Garšvielu “Vegeta” var uzglabāt divus gadus. Tā ir pieejama dažādos iepakojumos – gan mazākos, gan lielākos. Arī cenas jūs patīkami pārsteigs. Protams, ka tas viss būs atkarīgs no iepakojuma – jo lielāks iepakojums, jo cena par kilogramu būs lētāka un otrādi, jo mazāks iepakojums – jo lielāka cena par kilogramu. Salīdzināšanai varu minēt – 250 gramu iepakojums maksā aptuveni 2 eiro. Cenas atšķirsies arī tad, ja jūs preci iegādāsieties interneta veikalos, bet tad ir jārēķinās ar piegādes maksu.