5 Pasaules dārgākās garšvielas

Visiem tiem, kuriem garšo asi vai ar garšu bagāti ēdieni, noteikti patīk arī, gatavojot ēdienus, izmantot garšvielas, piemēram, piparus, rozmarīnu, pētersīļus vai varbūt kariju, timiānu vai kurkumu. Taču šīs visas garšvielas ir viegli pieejamas un samērā lētas, tādēļ šajā es vēlos pastāstīt nedaudz par garšvielām, kuras ir ļoti dārgas un grūtāk pieejamas, un, lai gan tās arī var atļauties parastais strādājošais cilvēks tās, noteikti tikai ļoti nelielos daudzumos, jo šīs ir tā saucamās luksusa garšvielas jeb pasaulē dārgākās garšvielas.

Safrāns

safransPirmā no šādām garšvielām ir safrāns, kura viens grams maksā ap 12 dolāriem. Safrāns tiek iegūts no izkaltēties, dziļi krāsotiem, sarkani oranžiem pavedieniem, kurus iegūst no safrāna krokusa puķes, kuras latīniskais nosaukums ir Crocus Sativus. Šī garšviela ir tik dārga un ekskluzīva, jo, lai uzražotu vienu mārciņu safrāna, ir nepieciešami ap 75 000 pavedieni no šīs safrāna puķes un tā kā šo pavedienu drīkst ievākt tikai no brīža, kad gaisma uzaust līdz 10 rītā, jo par ilgu atstājot šo pavedienu augā, tas zaudē savu krāsu un garšu, tad nav jābrīnās, ka šī ir viena no pasaulē dārgākajām garšvielām.

Vaniļa

vaniļaVēl viena ļoti dārga garšviela ir īstā vaniļa. 118 ml tīra vaniļas ekstrakta maksā ap 8 dolāriem, bet viena neliela vaniļas pupiņa – ap 2 dolāriem. Tā ir tik dārga, jo pats vaniļas augs – Vaniļas orhideja – ir ļoti izvēlīgs – tos obligāti ir jāapputeksnē ar rokām, kā arī tos ievākt drīkst noteiktā laika periodā un tikai ar rokām.

Kardamons

kardamonsArī kardamons ir iekļuvis šajā pasaulē dārgāko garšvielu sarakstā, jo ap 100 gramiem saberzta kardamona pulvera maksā ap 25 dolāriem, bet 100 grami kardamona sēklu maksā ap 10 dolāriem. Arī kardamona augstā cena nāk no tā, ka to ir diezgan grūti audzēt, un to ir jāievāc ar rokām. Un katrā kardamona pākstī ir tikai 1- līdz 15 nelielas kardamona sēklas, no kurām iegūst šo lielisko garšvielu.

Krustnagliņas

krustnagliņasKrustnagliņas ir vēl viena dārga garšviela. Aptuveni 400 grami krustnagliņu maksā līdz 10 dolāriem. Kāpēc šī garšviela ir tik dārga. Atkal tas ir audzēšanas dēļ. Tas pārsvarā aug Indonēzijā, Indijā, Madagaskarā, Šrilankā un Pakistānā. Krustnagliņu koks izaug līdz par 12 metrus garš ar lielām lapām un ziediem, bet pašu garšvielu iegūst no krustnagliņu koka izžāvētu ziedu pumpuriem.

Kanēlis

kanelisUn visbeidzot arī tik bieži lietotais kanēlis patiesībā ir ļoti dārga garšviela, jo 100 gramus īsta Ceilonas kanēļa var iegādāties par aptuveni 6 dolāriem, kas ir samērā dārgi garšvielai. Mēs veikalā parasti varam iegādāties neīsto kanēlis, kuru audzē Ķīnā un kura patiesais nosaukums ir cassia, taču īstais kanēlis ir pavisam citas sugas augs. Tas ir ne tikai vieglāks, bet arī saldāks un to iegūst noņemot kanēļa koka ārējo mizu, jo kanēlis tiek ražots no šī koka iekšējās mizas.